top of page

Två Stora Stjärnor besökte Avstampet Öppenvård

I torsdags hade vi besök av två stora stjärnor, eller som vi hellre vill se det, två änglar. För att uppmärksamma den internationella kvinnodagen så bjöd Avstampet Öppenvård i Luleå in Yvonne Stjerna och Mia Rosengren (Vår behandlingschefs nya idoler) för att föreläsa om Medberoende och Våld i Nära Relationer. Tack till er som vågade öppna upp, visa er sårbara och på samma gång starka och på så sätt kunna hjälpa andra <3 Jonas Johansson, behandlingschef på Avstampet Öppenvård föreläste även om den 12-stegsmodell vi använder vid namn Recovery Dynamics, vilken gör oss unika i vårt sätt att handleda, vägleda och undervisa klienter igenom hela 12-stegsprogrammet i behandling. Vi hade även fler änglar på plats så tack till de tre ljudtekniker och lokal ansvariga som var med oss hela dagen och gjorde detta möjligt, samt stort tack till kocken och serveringspersonalen som serverade den utsökta maten vi bjöd på till både lunch och middags föreläsningen. Sist men inte minst så hade vi besök från FMN i Luleå som hade en väldigt lättsam och informativ stund om vad de gör och kan hjälpa till med.

Yvonne Stejrna föreläser om att vara mamma och medberoende

Yvonne Stjerna är en 5-barnsmamma som upplever sig själv vara en tigermamma. Hon har alltid kämpat för att alla barnen ska ha roligt och må bra.

Ena sonen har ett flertal diagnoser och hans uppväxt har präglats av mobbning, självmordsförsök, självskadebeteende, kriminalitet, utanförskap och humörsvängningar. Hela familjen har ofta fått anpassa sig efter honom, det blev lugnast på det sättet.

I vuxen ålder kom den sonen i kontakt med droger och fastnade snabbt i det. Det följde en tid av oro och hot mot framförallt Yvonne, men även mot andra familjemedlemmar. Det hindrade ett normalt liv för övriga familjen, vilket sonen förmodligen inte var medveten om i sitt drogmissbruk. För honom var allt en jakt på pengar och droger.

Sonen kom sedan i kontakt med NA, Anonyma Narkomaner. Med stöd av dem och deras 12-stegs- program har han lyckats hålla sig drogfri. Varje dag är dock en kamp för att inte återfalla i missbru- ket. Mycket har hänt och det har blivit många förändringar i hans liv sedan han kom i kontakt med NA.

Allt kring sonen gör att Yvonne och övriga familjen har ett stort medberoende som de kämpar med dagligen, i en önskan om ett bra och drogfritt liv för sonen.

Yvonne själv har valt att börja gå på möten med FMN, föräldrar mot narkotika, och även på Alanon som är Anonyma Alkoholisters anhöriggrupp, för att få stöd och prata med andra i liknande situatio- ner. Detta har hjälpt henne en del att börja tänka i andra banor när det gäller hennes och familjens medberoende. Att vara med på denna dagen är ytterligare ett sätt för henne att bearbeta sitt medbe- roende.


Mia Rosengren föreläser om Våld i Nära relationer

Från förtryck till frihet.

”Kan du föreställa dig att en dag vakna upp i en rättssal där du är målsägande och din sambo är åtalad för misshandel utförd på dig? Nej, jag tänkte väl det. Det trodde inte jag heller, men tyvärr så var det precis det jag gjorde för fem år sedan”

Mitt namn är Mia, jag är 32 år och jag är Föreläsare inom - Våld i nära relationer. Jag brinner för kampen om mänskliga rättigheter och har under de senaste åren upptäckt hur stort behovet är att prata om just - mäns våld mot kvinnor. Problemet är bara att få vågar, men jag vågar!

Jag har under tre års tid berättat min egen historia om att leva med en man som slår runtom i hela Sverige, på Tjejjourer, folkhögskolor, universitet, inom socialförvaltningen medverkat i tv och radio. Nu har turen kommit till er.

Min föreläsning bygger på kunskap och egen erfarenhet från en relation där våldet trappades upp från psykiska kränkningar till vardagligt fysiskt våld under två års tid. Du som lyssnare får följa med på en resa från början till slut och genom föreläsningen får du kunskap om normaliseringsproces- sens makt och hur du kan upptäcka varningstecken i ett tidigt skede.

Är du eller misstänker du att någon i din närhet utsätts för någon form av misshandel? Kontakta kvinnofridslinjen för råd och stöd, deras jourtelefon är öppen dygnet runt. -Kvinnofridslinjen 020-50 50 50


1 242 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page